Kéztartások és pengetésrendek - landmine

Kéztartások és pengetésrendek


Hogy fogjam a gitárt? Hogyan tartsam a balkezem és hogy a jobbat?
Tippek kezdő gitárosoknak a helyes technikákról és további lehetőségekről. Mi, hogy, és miért...


CIKKEK - ZENEI BLOG


2017-12-02 • Bejegyzés: landmine


(A cikkek tartalmának, anyagainak más helyeken való megjelenítése csak engedélykéréssel lehetséges!)Ebben a cikkben kezdő gitárosoknak adok tippeket és segítséget a helyes kéztartásokra és pengetésekre vonatkozóan. Ez a rész a gitározásnak egy sarkalatos pontja, amin bizony elég sok múlhat; érdemes már az elején figyelmet fordítani rá, hogy a későbbiekben ne akadályozzon és ne szegje kedvünket.

Hogyan tartsuk a gitárt?


Alapvetően kétfajta megközelítés adott: a gitárt vagy a pengető kéz felőli combra helyezzük, vagy a másikra. Jobbkezesek esetében, ha a gitár a bal combon van, azt klasszikus tartásnak nevezhetjük (lásd az alábbi 1. videón). A klasszikus zenében ez az alapvető gitártartás. A nyak kb. 45 fokos szögben felfele áll. Ennek egyik oka, hogy az abban elterjedt ujjal való pengetést kényelmesebbé tegyék a jobb csukló számára; egy másik oka, hogy a balkéz magasabbra kerülésével elkerülhetjük a görnyedős testtartást.
A modern könnyűzenében a gitár sokszor a jobb combra kerül, aminek következtében olyasmi pozícióba esik a hangszer, mintha élőben, állva gitároznánk. A nyak nem ugrik igazán feljebb, mert a pengetővel való játéknak, ill. a jobb csuklónak ez kedvez inkább; azonban, ha kissé előrébb toljuk a test vonalától, azzal a balkéz-csuklónak könnyítünk a nezehebb fogásoknál.
Mindkét tartás helyes és mindkettőnek megvannak az előnyei. Sőt, mindkettő szokható: nem kell feltétlenül a bal combra tenni a gitárt, ha ujjpengetős témát játszunk (lásd: 2. video).


Mi a helyzet a balkézzel? Mire figyeljünk?


A balkéz tartására már oda kell figyelnünk. A legfontosabb tényező a kényelem. Ezt már az első akkordok tanulása során figyelhetjük, ami segíthet a helyes technika kialakulásában. Ha pl. egy C-dúr akkord nem szól úgy, ahogy szeretnénk, akkor a csuklónk anatómiájával nem áll összhangban a kéztartás. Rálógnak az ujjak egyes húrokra (lásd alább az első képen), nem érünk el bizonyos hangokat, megfájdul a kézfej, stb. A legtöbb esetben a hüvelykujj a ludas. Sokszor automatikusan rámarkolunk a nyakra, ami nem mindig szerencsés. Ha a hüvelykujjat kissé lejjebb engedjük (második kép), vagy szögben megdöntjük, máris kényelmesebbé válik a fogás, valamint lassan ki is tisztul.
Vannak viszont helyzetek, ahol épp a markolás a helyes. Ilyenek pl. a hajlítások (harmadik kép). Markolás nélkül csak az ujjak dolgoznak, a csukló feszül, gyengébb az erő, nehezebb a pozícionálás...
Megfigyelhető, hogy a balkéz tartása az élő zenében mennyire képlékeny és sokrétű. A hüvelykujj és a csukló folyamatosan dolgozik, helyezkedik, pozíciót vált, stb. Ezeknek az összetett mozgásoknak a kialakulása, formálódása (ha a hibákat próbáljuk elkerülni) automatikus és folyamatos.
Persze vannak még apróbb, vagy speciális hibák, ill. trükkök a megoldásra, de ez egyénileg különbözhet.


Ujjpengetés és pengetőzés -jobbkéz


Amint a fenti videóban is látható, a klasszikus pengetésnél a kéz viszonylag stabilan áll, miközben az ujjak felfelé hajlítva pengetnek. A kézfej minimálisan kifelé hajlik. Ezt a könnyűzenében is átvették, és a kéztartást ujjpengetésnél hasonlóképpen alkalmazzák. A jobb combra tett gitár esetében az alkar a gitártest élén pihentetve egy plusz kényelmi támasztékot biztosít.

Mivel a pengetővel való játék nem olyan természetes mozgás a kéz számára, mint pl. a (rá)fogás, erre jobban oda kell figyelni és dolgozni rajta. Sokfajta pengetési mód terjedt el, és még nevesebb gitárosoknál is egész furcsa kéztartások alakultak ki, amik eltérnek az átlagostól, náluk mégis működnek.
Lássunk néhányat (a képre kattintva megnyílik egy-egy videó):
A fentiek ellenére azért mégis elmondható, hogy érdemesebb egy általános tartást begyakorolni, mert nem biztos, hogy a fentiek mindenkinél ugyanúgy beválnának. (Mint ahogy az sem, hogy náluk nem vált volna be az általános, ha az elején úgy kezdik el.)
A leggyakoribb kéztartás, amikor a csukló alaphelyzetben nem hajlik el, hanem az alkar meghosszabbításaként egyenesen áll. Érdemes felvenni egy kisujj-támaszt a gitártesten, hogy segítsen a húrok közötti eligazodásban, pozícionálásban. A mozgás elsősorban csuklóból történjen. (Van rá példa, hogy az ujjból való pengetés is működik, mégis finomabb és differenciáltabb mozgásra képesek a csukló izmai, így érdemes erre alapozni.)
Akkordozásnál a csukló és az alkar (könyök) együttesen mozog. A kizárólag alkarból való akkordozás keménnyé és darabossá teszi a hangzást. (A kisujj-támaszra természetesen itt nincs szükség.)

A pengetőt a stabilitás érdekében fektessük a mutatóujj hüvelykujj felőli oldalára, és csak e két ujjal fogjuk meg. A többi ujj behúzása, ill. kiengedése az adott témáktól és a játékstílustól függ.
A pengetési irányoknak is megvan a maguk értelme: a lefelé pengetés (metrikai) hangsúlyt ad a játékhoz, a felfelé hangsúlytalanabb; ill. a dinamika miatt is jelentősége van.
Működhet a teljesen váltott, ill. az ún. "alternate" pengetés is (ami húrváltáskor irányba vált). Jómagam a teljesen váltottat szoktam javasolni (kivéve a bontásoknál), mert stabil rendszert visz a pengetésbe - de ha valakinek mégis az "alternate" esik kézre, az jön természetesen, úgyis azt fogja használni.
Az alábbi kottában az első ütem "alternate", a második váltott pengetéssel jelölve:


A KÉP MOBILON SZÉTHÚZÁSSAL NAGYÍTHATÓ!

Összefoglalva: sokfajta gitár- és kéztartás működőképes lehet, de nem mindenkinél válik be ugyanaz. Ezért érdemes erre külön figyelmet fordítani, többfélét kipróbálni, és hagyni, hogy az álljon be, ami természetesen adódik. Ha valahol elakadunk, nem jönnek ki apróságok, nem úgy szól valami, ahogy szeretnénk, stb., érdemes utána járni és egy más megközelítést (kéztartást, pengetési rendet) megvizsgálni. Mindezekben (is) hasznos segítséget nyújthat egy tanár, aki ismeri, látja ezeket, és felhívja figyelmünket az észrevétlen hibákra. (Ez itt a reklám helye ;) )
CIKKEK - ZENEI BLOG

FŐOLDAL