Gitároktatás - Gitártanár - Landmine
gitártanár budapest
landmine gitártanár
Gyenes Attila, budapesti gitártanár oldala
GYAKORLAT-KÖZPONTÚ ÓRÁK

• a sikerélményért és a zenélés öröméért
• folyamatos kontakt, klassz dalok, sok gitározás
Gitároktatás mindenféle stílusban
RUGALMAS TANMENET

• közérthetően, célirányosan, türelmesen
• személyre szabott oktatás, mely igazodik az igényekhez
Jelentkezés folyamatosan!
ÉRTÉKES, SZÍNVONALAS HOBBI

• teljesen kezdőknek és haladóknak is
• tanulás akusztikus és elektromos gitáron egyaránt


GITÁROKTATÁS -VIDEÓK


Share
Tananyagomban megtalálhatók a modern könnyűzene különféle stíluságaiból származó dalok, témák, szólók, stb., valamint általam írt célirányos, fejlesztő stílusgyakorlatok is - utóbbiakból tekinthető meg néhány ezen az oldalon, kedvcsinálóként.
Gitáróráim teljesen személyre szabottak, gyakorlatközpontúak, a tanrendet és a feladatokat aktuális szinthez, szorgalomhoz mérten állítom össze.
Igazodom az igényekhez, mert a célok mindenkinél mások, így a fő irányt a tanuló ízlése felé orientálom.
Akit inkább a tábortűzi slágerek vonzanak, azt nem terhelem felesleges témákkal, ez is teljesen rendben van.
Szem előtt tartom, hogy ki-ki a kívánalmaihoz mérten minél több sikerélményt szerezzen - ezzel segítve a gyakorlásokra való ráhangolódást, a kitartást, szorgalmat /amihez persze a tanuló megfelelő hozzáállása is szükséges:-)/
Teljesen kezdőkkel és haladókkal is szívesen, ill. nagy-nagy türelemmel és rutinnal foglalkozom.Az általam írt, ill. megfelelő forrásokból beolvasztott darabok-témák önmagukban gazdagok különféle technikai megoldásokban, így nem szükséges bevetni száraz és élvezhetetlen ujjgyakorlatok tömkelegét. A méltán híres zenekarok-zenészek dalait is ezen elvek szerint válogattam össze.
Emellett fontosnak tartom, hogy értsük is, amit játszunk, így az elméleti hátteret és információkat is igyekszem beleszőni a darabok, dalok közé - mégpedig úgy, hogy ne terhet, hanem hasznos eszközt lássunk benne, ami segítségünkre van.
Mindig zenei alappal gyakorolunk, vagy együtt játszva, vagy backing track-re. Tabokat/kottákat, videókat, elméleti részt, egyéb segédanyagokat minden alkalommal biztosítok.
A lenti videókat stílusok szerint válogattam össze. Kezdő és haladó témák egyaránt találhatók köztük.

ROCK/METAL


• a klasszikus rock-tól az alternatív zenéken át a modern metálig
• a '60-as évektől napjainkig; külföldi és hazai bandáktól is
• stílusgyakorlatok és sok szuper dal a nagyoktól

Along a traditionMik voltak jellemzők a '70-es, '80-as, '90-es évek rockzenéire? Hogyan épültek fel a dalok? Milyen motívumokat használtak a szólókban? Mik voltak a legkedveltebb akkordmenetek és hogyan alakították riffekké őket?
Akik kedvelik ezt az irányt, a rock-stílusgyakorlatokban ezekre kapnak választ, ill. ehhez hasonló témákkal készítjük elő a terepet a klasszikus rock-dalok tanulására, ill. átlátására. Olyan zenekarok dalaiból csemegézünk, mint a Zeppelin, a Rainbow, a Stones, a Deep Purple, az Eagles, a Guns'n Roses, az Aerosmith, a Maiden - és még sok más!

Shark taleA modern rock-metal zene előszeretettel használja a drop d-s hangolást, melyben e téma is íródott.
A húzós riffek, a blues-elemeket is felvonultató szólók igen jellemzőek ezekben a dalokban. Különféle tempójú témákkal és sok-sok technikai elemmel igyekszünk fejleszteni játékunkat, skálák felhasználási módjaival ismerkedünk, hogy később a kihívást jelentő mai zenék se okozhassanak gondot.
Mindig zenére gyakorlunk, s ezzel a ritmusérzék is észrevétlenül fejlődik!

ChocolateKezdő szinten is fontos a gyors sikerélmény, így már az elején megpróbáljuk élvezetessé tenni a gyakorlást az ehhez hasonló egyszerűbb kis rock-dalokkal. A cél az, hogy könnyedén ivódjanak be az olyan technikai elemek, mint a slide-ok, a hajlítások, a vibrátók, ill. hogy menet közben még át is lássuk, milyen skálákból épül fel egy-egy motívum.
A bátrabbak már improvizálhatnak is a szólókörökre, melyekhez minden témánál biztosítok zenei alapot (backing track-et)!

Coffee grinderAkik kedvelik a keményebb stílusokat, azoknak meg kell bírkózniuk a sokszor igen nehéz technikákkal és tempókkal. Ennek érdekében direkt gyakorlatokkal célozzuk meg ezeket a területeket.
Legyen az kemény vagy gyors riffelés, precíz játék, szólók tisztítása, stb., elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk ezekkel. Szintenként emeljük a gyakorlási tempókat, hogy a finom mozgások be tudjanak ivódni, az elemek be tudjanak érni. Azután már bátrabban szembenézhetünk pl. a Metallica, az Extreme, a Tool, az Opeth, vagy a gitárhősök (Satriani, Vai) dalaival is!

AugustA rockzene "könnyedebb" ágaival is megismerkedhetünk, legyen szó akár progresszív rock-ról (pl. Toto, Pink Floyd, Dream Theater), akár grunge-ról (pl. Audioslave, Pearl Jam, Nirvana), akár alternatív zenékről (pl. Faith No More, Red Hot Chili, magyar bandák...).
Az itt szereplő kis pszichedelikus téma kezdőknek nyújt némi betekintést, akik még csak ismerkednek az akkordokkal, skálákkal, megközelítésekkel. Fontos az alapozás, hogy legyen mire építeni!

POP/FUNK/AKU


• külföldi és magyar slágerek, a klasszikusoktól napjainkig
• tábortűzi kísérettől a komplex funky témákig
• átiratok, többszólamú témák, akusztikus zenék

Blood on the lemonA funky-alapú ritmusozás laza és erős csuklót kíván, ill. sok apró mozdulatot és trükköt, hogy az a megfelelő dinamikákkal szólaljon meg. A funk-stílusgyakorlatokkal ezeket a mozgásokat gyakoroljuk és fejlesztjük.
A szólóknak ebben a stílusban is megvannak a jellegzetességei - csakúgy, mint a riffeknek, melyek akár más stílusokból is hozhatnak hatásokat.
A funky technikai elemeit bárhol ötletesen meg tudjuk forgatni; élénk lüktetése szinte kínálja magát az improvizációk számára!

Enjoy the ride (Morcheeba)A különféle akusztikus átiratok nagyon szuperül szólnak, legyen szó egyszerűbb, slágeres dalokról, vagy épp kemény rock témákról.
Rengeteg-féle hangulatot ki lehet hozni egy-egy jól megválasztott hangolásból, egy frappáns ötletből, egy jó akkord-átalakításból - sőt, akár teljesen új dimenziót is nyithatunk így az eredeti verzióknak.
Ha néhány megtanulásával, elemzésével szert tettünk egy kis rutinra, még sajátokkal is próbálkozhatunk - melyhez nincs is szükség másra, csak egy szál gitárra és egy-egy kedvenc dalra!

On the coast of the seaAz akusztikus zenék mindig üde színfoltot jelentenek a könnyűzenei palettán, tradicionális hangzásuk, dinamikai gazdagságuk sok-sok örömet okoz bármely zenésznek és hallgatónak.
Játéktechnikában sokszor meglehetősen eltérnek elektromos társaiktól, valamint zenei téren is más gondolkodásmódot és megközelítést kívánnak.
Akik szívesen elmerülnének ebben a világban, azok sokféle célzott gyakorlatból és dalból is csemegézhetnek!

TriangleHogyan csavarjunk meg egy nem túl eredeti akkordkört vagy riffet? Hogyan vezessük át egyik hangulatot vagy témát a másikba? Hogy léphetünk ki okosan egy hangnemből anélkül, hogy felborulna az egész? Saját dalok írásakor sokszor szembesülhetünk ilyen kérdésekkel.
A kreativitásnak nem árt néha egy kis inger: vizsgáljunk meg néhány koncept gyakorlatot, emeljünk át belőle ötleteket, és bátran alkalmazzuk őket legközelebb!

Imagine (John Lennon)Egy-egy klasszikus vagy modern sláger nagyon izgalmasan átültethető különféle hangszerelésekbe. Akár szóló darabként, akár többszólamú témaként kezelve egészen új élményeket kaphatunk ezektől az egyszerű daloktól.
A különböző szemléletek és variációk szélesítik látókörünket, miközben könnyedén fejlesztik a hallást, a dallamérzéket is.
Hamar adnak sikerélményt - és nem utolsósorban könnyen megörvendeztethetjük velük rokonainkat, barátainkat is! ;)

BLUES/JAZZ


• a swingtől a jazzrock-on át a modern jazz-ig
• az archaikus blues-tól a mai fúziós szólókig
• stílusgyakorlatok, elmélet, improvizációk, teljes dalok

Bluesrock szólóA blues a legtöbb modern műfaj alapja, így érdemes vele behatóan ismerkedni: ebben segítenek a blues-stílusgyakorlatok.
A klasszikus 12 ütemes forma egyeduralma mellett találkozni azért ma már afféle ötvözetekkel is, pl. jazzbe ültetve, vagy éppen rock alapokra helyezve (mint a jelen példában). Clapton, SRV...
A blues az improvizálásról szól, de érdemes néha megtanulni 1-1 szólót, akkordkör-variációt is, majd elemezni, mi-hogy-miért történik - ezekből aztán beépíthetünk ezt-azt saját szólóinkba, gondolkodásmódunkba is!

Archaic houseA jazzrock egy olyan szintetizált műfaj, ahol kétfajta gondolkodásmód is tetten érhető: a jazzre jellemző kifinomultság (dinamikák, frazírok, összetett akkordok és skálák) a rock lendületével (és sokszor erős hangszíneivel) keveredik.
A szükséges elméleti- és improvizációs alapozás, ill. néhány rávezető téma után a nagyoktól is tanulunk (pl. Robben Ford, Pat Metheny, Julian Lage, stb.) és próbálunk zenei felfogásukból meríteni!

Spring swingIzgalmas világot képvisel a '30-as években elterjedő manouche swing, melynek leghíresebb alakja Django Reinhardt volt.
Mivel ez a stíluság még manapság is virágzik, ill. elemeit a modern jazzben is megtalálni, mindenképp érdemes foglalkozni vele néhány téma erejéig.
Ismertetőjegyei közé tartozik a gyors, lüktető akkordkíséret, az izgalmas, megcsavart szólójáték - és persze az akusztikus gitár!

Jazz walkin'A modern jazz előszeretettel használ akkordszólókat, ami egy-egy téma vagy standard önálló kibontását jelenti, olyakor hangszerelés nélkül is. Legtöbbször az alapkör harmóniái és a hozzáillő dallamok vagy improvizációk egy szólamban bontakoznak ki.
Egyik megközelítése gitáron pl. a walking bass alapú játék, melynek nagy ikonja Joe Pass.
Egyszerűbb akkordkörökben kezdünk ismerkedni a különböző technikák eszköztárával, majd később teljes standardekre ültetjük át őket!
(Akkordkör: C. Parker-Donna Lee)

Highway bluesKezdő gitárosoknál igen hasznos, ha begyakorolnak egypár gyakran használt licket, ami alapjául szolgálhat az első improvizációknak.
Ha ezek az elemek már kézben vannak és szépen is szólnak, át lehet formálni őket ízlés szerint, majd később saját ötletekkel megtűzdelni, ill. felépíteni belőlük egy-egy teljes szólót.
Minden ujjrendnek megvannak a sajátosságai, ezért az összes fekvésben otthonosan kell mozognunk, ill. biztosan kell tudnunk "közlekedni" közöttük!

TECHNIKAI/ELMÉLETI


• dallamos, színes technikai etüd-ök, korszerű technikákkal
• kidolgozandó összhangzattani példák
• elemzések, hangszerelések, trükkök

Neoclassic -arpeggioA modern szólózás fontos tényezője a tempó és a különböző technikai elemek. Ezt ma már nem lehet, és nem is érdemes megkerülni.
Hamar beleunhatunk azonban a száraz, öncélú, izolált skálázásokba, ezért jóval hasznosabb olyan gyakorlatokkal foglalkoznunk, amik afféle etüd-ként funkcionálnak, élvezetesek, és az élő zenében is könnyedén és értelmesen alkalmazhatjuk őket.
Jelen példában pl. a háromhúros arpeggio-kat fejlesztjük egy metálos témába ágyazva..

Clouds -tappingÉrdekes elem egy-egy szólóban a tapping-technika. Ezekkel olyan motívumokat tudunk alkotni, amiket pengetéssel nem, vagy csak nehezen tudnánk megvalósítani.
Ebben az etüd-ben néhány alap tapping-formát gyakorolhatunk többféle variálással: triolás, tizenhatodos osztásban, a bal- és jobbkéz mászkálásával, ill. egy-egy pengetés beszúrásával.
Később teljes szólókba ágyazva, ill. komplexebb figurákban is viszontlátjuk még őket..

City lights -tremolósNéhány elektromos gitáron lehetőség van tremolókar használatára, amivel feldobhatjuk, színesíthetjük szólóinkat vagy riffjeinket.
Több fajta termolórendszer létezik, és persze sokféle technika is, amelyből itt most néhány finomabb elemmel kísérletezünk.
Figyeljük meg, milyen érdekes hangulatot kölcsönöz a karozás egy-egy dallamnak, vagy akár csak egyetlen hangnak! Ötletesen használva nagyszerű kiegészítő..

TercpárhuzamMilyen lehetőségeink vannak, ha egy dallamot/riffet többszólamúvá szeretnénk varázsolni? Hogy csinálják a nagyok? Milyen hangközökkel érdekes számolni? Milyen hangokra nem szabad érkeznünk? Mivel dobhatunk fel egy hangszerelést?
Érdemes kidolgoznunk néhány példát, amiből elleshetünk trükköket, megérthetünk módszereket, ötleteket.
Ebben a gyakorlatban éppen egy dallamhoz írunk tercpárhuzamot..

Morning -kidolgozásAz összhangzattani példák (és persze minden más is) természetesen a gyakorlatban a leghasznosabbak.
Ehhez a különféle dalok elemzéseiből is nyerhetünk ötleteket - és kidolgozhatunk saját dolgokat is, egy előzetes koncepció alapján.
A jelen témában pl. egy előre megírt akkordkört kell dallamosan kiszínezni, ügyesen felépíteni, ahol hangnemet és hangulatot is váltunk. Használhatunk több fekvést, fordítást, behozhatunk mellékfokokat, és még sok minden mást is, amivel megdolgoztathatjuk kreativitásunkat..KAPCSOLAT

Adatkezelés


landmine - gitároktatás | since 2004